A białe wina produkuje naprawdę wyjątkowe. Amatorom
chardonnay do gustu przypadnie na pewno Beringer Classic
Chardonnay — kusząca mieszanka aromatów dojrzałych owoców pestkowych o wyrazistym, cytrusowym smaku. Doskonale równoważy go wyczuwalny aromat słodkiej moreli. To wino lekkie i orzeźwiające, pełne słonecznych refleksów. Słonecznych jak Kalifornia.
Viva!, nr 14, 3 lipca 2014
Król białych szczepów — tak o
chardonnay mówią znawcy wina na całym świecie. I nie sposób się z tym nie zgodzić.
Chardonnay to jedna z najpopularniejszych białych odmian winogron, uprawiana praktycznie w każdym regionie winiarskim naszego globu. Jest ona niezwykle odporna na choroby i zmienne warunki klimatyczne — bardzo dobrze znosi zarówno chłodny klimat Szampanii i Kanady, jak i australijskie upały. Z winogron
chardonnay produkowane są najwyższej jakości białe wina, szampany, a nawet wina likierowe. W zależności od regionu uprawy oraz procesu wytwarzania wina
chardonnay różnią się między sobą smakiem i charakterem.
menshealth.pl, 17.02.15