zblanszować

zblanszować (np. kalafior)

Definicja

jeśli ktoś zblanszował warzywa lub owoce, zwłaszcza te delikatne, to poddał je obróbce cieplnej w taki sposób, że zanurzył je na krótko we wrzącej wodzie lub gorącej parze wodnej, a następnie na tyle samo czasu w zimnej wodzie, dzięki czemu przestały być surowe, zachowały smak, wartości odżywcze, twardość, a przy tym te mające skórkę dały się bardzo łatwo obrać; zblanszowanie służy też warzywom i owocom, które mają być zamrożone

Słownik wyrazów bliskoznacznych podobne znaczeniowo (lepsze odpowiedniki lub zapomniane słowa)
  • podgotować; sparzyć
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Śledzie namocz w mleku przez około 2 godziny. Gdy się jeszcze moczą, zblanszuj pokrojoną cebulę i odstaw ją do ostudzenia.

Świat Kobiety, 01/2014, s. 132

Gramatyka

czasownik aspekt dokonany przechodni

formy alfabetycznie: niezblanszowana; niezblanszowaną; niezblanszowane; niezblanszowanego; niezblanszowanej; niezblanszowanemu; niezblanszowani; niezblanszowania; niezblanszowanie; niezblanszowaniem; niezblanszowaniu; niezblanszowany | pokaż wszystkie formy

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź

Często sprawdzane

Ciekawostki

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book