Definicja
winiak to wytrawna, mocna wódka wytwarzana ze spirytusu gronowego (destylowanego z wina i leżakowanego) z ewentualnym dodatkiem mieszanek zapachowo-smakowych, o barwie zwykle lekko bursztynowej; polska nazwa dla odpowiedników koniaku
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Nazwa „koniak” została prawnie zastrzeżona, trunki do niego podobne noszą więc inne nazwy, np. w Polsce —
winiak. We Francji również produkuje się
winiaki — o nazwie armagnac. Oprócz francuskich do renomowanych
winiaków należą głównie gruzińskie i armeńskie. Produkują je także Włochy, Grecja, Hiszpania, Niemcy, Bułgaria, była Jugosławia i Węgry. Słynny francuski calvados to
winiak jabłkowy wyrabiany ze spirytusu jabłkowego.
NKJP: Tadeusz Rojek, Jak to się je. Savoir-vivre przy stole, 1994
Polskie
winiaki ok. 200 lat temu cieszyły się wielkim uznaniem na całym świecie, zdobywały nagrody i medale w licznych konkursach, m.in. w USA. Z produkcji
winiaków w Polsce słynął region
południowo-zachodni, a za jego stolicę uznawano Zielona Górę, gdzie znajdowały się największe wytwórnie. Stąd za spadkobiercę w produkcji
winiaku jest uznawany od wielu lat Polmos Zielona Góra, obecnie V&S Zielona Góra, należące do koncernu Pernod Ricard.
alkohole.poznan.pl, 27.11.2015
Dla wielu informacja, że Hiszpania jest największym producentem
winiaków, może być zaskoczeniem. Ten typ trunków kojarzy nam się przecież z Francją. To stamtąd pochodzą najbardziej prestiżowe
winiaki: koniak i armaniak oraz cała masa bezwartościowych trunków zalegających półki polskich sklepów.
Wojciech Gogoliński, czaswina.pl, 18.02.2011