sztokfisz

sztokfisz (ryba)

Definicja

sztokfisz to rozpłatany, wypatroszony, niesolony i wysuszony dorsz przeznaczony do spożycia (suszy się go na powietrzu na żerdziach, zwykle blisko brzegu morskiego, aby zapewnić dostęp do słońca i wiatru)

Słownik wyrazów bliskoznacznych podobne znaczeniowo (lepsze odpowiedniki lub zapomniane słowa)
  • klipfisz
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Do produkcji sztokfisza w Norwegii używa się głównie dorsza z połowów wędami lub sieciami stawnymi.

Walerian Cięglewicz, Konserwacja i przetwórstwo ryb. Zasady i praktyka, 1948

Ciekawostki
Pochodzenie wyrazu sztokfisz Słowo sztokfisz to spolszczenie (...)

Pełną treść widzą tylko abonenci Dobrego słownika.

Zyskaj dostęp do tej i 1369 pozostałych ciekawostek.
zamów
Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź ofertę

Często sprawdzane

  • -ara — Nie tylko jesieniara
  • chwost — Odmiana: chwostu czy chwosta?
  • wpatrzyć sięWpatrzyć się czy wpatrzeć się, wpatrzył się czy wpatrzał się

Ciekawostki

  • kukurydzianyKukurydzany, kukurydziany, kukurydzowy – historia przymiotnika
  • IACS — Pochodzenie słowa IACS
  • Częstochowa — Pochodzenie nazwy Częstochowa

Mogą Cię zainteresować również hasła