sztokfisz

sztokfisz (ryba)

Definicja

sztokfisz to rozpłatany, wypatroszony, niesolony i wysuszony dorsz przeznaczony do spożycia (suszy się go na powietrzu na żerdziach, zwykle blisko brzegu morskiego, aby zapewnić dostęp do słońca i wiatru)

Słownik wyrazów bliskoznacznych podobne znaczeniowo (lepsze odpowiedniki lub zapomniane słowa)
  • klipfisz
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Do produkcji sztokfisza w Norwegii używa się głównie dorsza z połowów wędami lub sieciami stawnymi.

Walerian Cięglewicz, Konserwacja i przetwórstwo ryb. Zasady i praktyka, 1948

Ciekawostki
Pochodzenie wyrazu sztokfisz Słowo sztokfisz to spolszczenie (...)

Pełną treść widzą tylko abonenci Dobrego słownika.

Zyskaj dostęp do tej i 1252 pozostałych ciekawostek.
zamów
Pozostały pytania, wątpliwości językowe? A może brakuje Ci czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują użytkownicy pełnej wersji Dobrego słownika.
sprawdź pełną ofertę

Często sprawdzane

  • grubianin — Odmiana: tych grubianów czy grubian?
  • Baku — Jaki jest przymiotnik od Baku?
  • patrzećPatrzyć czy patrzeć, patrzył czy patrzał, patrz czy patrzaj

Ciekawostki

  • dyktando — Co ty, gżegżółka, wiesz o dyktandach...
  • dermatolog — Dawniejsza nazwa lekarza dermatologa
  • zombie — Skąd faktycznie brali się zombie

Mogą Cię zainteresować również hasła