sztokfisz

sztokfisz (ryba)

Definicja

sztokfisz to rozpłatany, wypatroszony, niesolony i wysuszony dorsz przeznaczony do spożycia (suszy się go na powietrzu na żerdziach, zwykle blisko brzegu morskiego, aby zapewnić dostęp do słońca i wiatru)

Słownik wyrazów bliskoznacznych podobne znaczeniowo (lepsze odpowiedniki lub zapomniane słowa)
  • klipfisz
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Do produkcji sztokfisza w Norwegii używa się głównie dorsza z połowów wędami lub sieciami stawnymi.

Walerian Cięglewicz, Konserwacja i przetwórstwo ryb. Zasady i praktyka, 1948

Ciekawostki
Pochodzenie wyrazu sztokfisz Słowo sztokfisz to spolszczenie (...)

Pełną treść widzą tylko abonenci Dobrego słownika.

Zyskaj dostęp do tej i 1378 pozostałych ciekawostek.
zamów
Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź ofertę

Często sprawdzane

  • napełnić — Odmiana: napełń czy napełnij?
  • ciec — Odmiana: o formach czasu teraźniejszego i imiesłowach
  • San SalvadorSan Salvador czy San Salwador? (i o odmianie)

Ciekawostki

  • Stargard — Stargard był Szczeciński, ale już nie jest
  • imię — O imionach wieści wiele
  • veni, vidi, vici — Pochodzenie zwrotu veni, vidi, vici

Mogą Cię zainteresować również hasła

zapisz się na newsletter