sztokfisz

sztokfisz (ryba)

Definicja

sztokfisz to rozpłatany, wypatroszony, niesolony i wysuszony dorsz przeznaczony do spożycia (suszy się go na powietrzu na żerdziach, zwykle blisko brzegu morskiego, aby zapewnić dostęp do słońca i wiatru)

Słownik wyrazów bliskoznacznych podobne znaczeniowo (lepsze odpowiedniki lub zapomniane słowa)
  • klipfisz
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Do produkcji sztokfisza w Norwegii używa się głównie dorsza z połowów wędami lub sieciami stawnymi.

Walerian Cięglewicz, Konserwacja i przetwórstwo ryb. Zasady i praktyka, 1948

Ciekawostki
Pochodzenie wyrazu sztokfisz Słowo sztokfisz to spolszczenie (...)

Pełną treść widzą tylko abonenci Dobrego słownika.

Zyskaj dostęp do tej i 1212 pozostałych ciekawostek.
zamów
Pozostały pytania, wątpliwości językowe? A może brakuje Ci czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują użytkownicy pełnej wersji Dobrego słownika.
sprawdź pełną ofertę

Często sprawdzane

Ciekawostki

  • pleonazm — O pleonazmach w rozmowach na blogu
  • pepeg — Pochodzenie nazwy pepegi
  • RSVP — Skrótowa odpowiedź

Mogą Cię zainteresować również hasła