skyr

skyr (do jedzenia)

Definicja

skyr to wyrób mleczarski produkowany ze zsiadłego mleka, gęstszy niż jogurt, o jednolitej, gładkiej konsystencji, pochodzący z Islandii; wytwarza się także wersje o różnych smakach, np. truskawkowy

Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Skyr jest dla Islandczyków tym, czym dla Polaków schabowy — dobrem narodowym. Skyrem zajadali się już wikingowie, a obecnie, przy nieco zmienionej metodzie produkcji, trafia w gusta zarówno wyspiarzy jak i konsumentów na całym świecie. (...) Niegdyś nie używano podpuszczki, a skyr koagulował wiele tygodni lub nawet miesięcy, na skutek samoistnej fermentacji. Obecnie poza wspomnianą podpuszczką używa się coraz częściej gotowych starterów bakteryjnych (...) Jak podają źródła, obecnie skyr jest dużo bardziej delikatny i wilgotny, często nie ma nawet potrzeby dodawania wody lub mleka. Dawniej skyr miał konsystencję bliższą serowi twarogowemu niż jogurtowi, a obecnie dostępne są nawet formy pitne (w Polsce również).

dietetycy.org.pl, 1.12.2022

Ciekawostki
Pochodzenie nazwy skyr Można by rzec, że nie ma w tym żadnej trudności: ot, następne zapożyczenie z języków obcych
Gramatyka

rzeczownik rodzaj męskorzeczowy odmienny

formy w tabelce: 

formy alfabetycznie: skyr; skyrach; skyrami; skyrem; skyrom; skyrów; skyrowi; skyru; skyry; skyrze

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź

Często sprawdzane

Ciekawostki

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book