Definicja
masala to różnego rodzaju mieszanki zmielonych przypraw charakterystyczne dla kuchni indyjskiej (np. kminek, anyż i chili przyprażone na ghi)
masala to różnego rodzaju mieszanki zmielonych przypraw charakterystyczne dla kuchni indyjskiej (np. kminek, anyż i chili przyprażone na ghi)
NKJP: Dziennik Łódzki, 2003
rzeczownik rodzaj żeński odmienny
formy w tabelce:
formy alfabetycznie: masal; masala; masalą; masalach; masalami; masale; masalę; masali; masalo; masalom
garam masala to mieszanka przypraw typowa dla kuchni indyjskiej (nieodzowny dodatek do dań mięsnych i warzywnych), w jej skład zwykle wchodzą prażone, a następnie drobno mielone kolendra, pieprz, kardamon i goździki (dodaje się też cynamon i nieco gałki muszkatołowej); garam masala jest pikantna, aromatyczna, nieco cierpka, z korzennym posmakiem, dodaje się ją zawsze na koniec gotowania
kuchnia.wp.pl, 30.03.2016
frazem rzeczownikowy rodzaj żeński odmienny
formy w tabelce:
formy alfabetycznie: garam masal; garam masala; garam masalą; garam masalach; garam masalami; garam masale; garam masalę; garam masali; garam masalo; garam masalom