lasagne

1. lasagne

Definicja

lasagne to potrawa rodem z Włoch, przygotowywana z płatów makaronu zapiekanych razem z farszem, tworzonym przez warstwy mięsa, sosu pomidorowego, sera, beszamelu, czasem także przez inne składniki, np. szpinak

Wariant
  • lazania
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Głodna nie była, chociaż wiedziała, że wczorajsze lasagne wcale nie służyło do zaspokajania głodu, tylko do delektowania się. Zostawiła sobie wczoraj jego maleńki kawałeczek (...)

Anna Ficner-Ogonowska, Zgoda na szczęście, 2013

— No to jemy!
Udając entuzjazm, zapytałam:
— Co jest na kolację?
— Pełnoziarnista lasagne z tofu i szpinakiem, z dodatkiem sojowego sera i siemienia lnianego.
— Mniam, nie mogę się doczekać — oznajmiłam, zmuszając się do półuśmiechu.

Colleen Houck, Klątwa tygrysa. Wyzwanie, tłumaczenie Martyna Tomczak, 2012

 1.1. lasagne

Definicja

(te) lasagne to szerokie, prostokątne płaty makaronu, z których robi się tę potrawę

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź ofertę

Często sprawdzane

  • deszcz — Odmiana: deszczów czy deszczy?
  • pod warunkiem — Gdzie postawić przecinek przy pod warunkiem że
  • gwizdek — Gwizdek do mleka, mleko z gwizdkiem?

Ciekawostki

  • goryl — Pochodzenie słowa goryl
  • RAF — Pochodzenie słowa RAF
  • pepeg — Pochodzenie nazwy pepegi

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book