konina

konina (do jedzenia)

Definicja

konina to mięso z koni, charakteryzujące się ciemnoczerwonym kolorem, delikatną strukturą włókien mięśniowych oraz wyrazistym smakiem, szczególnie cenione w niektórych kuchniach europejskich i azjatyckich, np. w kuchni włoskiej czy japońskiej; w Polsce jedzenie koniny nie jest zbyt powszechne i czasem budzi kontrowersje ze względu na emocjonalne przywiązanie ludzi do koni jako zwierząt towarzyszących i pracujących

Gramatyka

rzeczownik rodzaj żeński odmienny

formy w tabelce: 

formy alfabetycznie: konin; konina; koniną; koninach; koninami; koninę; koninie; konino; koninom; koniny

zgłoś poprawkę
Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź

Często sprawdzane

Ciekawostki

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book