jambalaya

jambalaya (potrawa)

Definicja

jambalaya to aromatycznie przyprawiona potrawa z ryżu, cebuli, selera, zielonej papryki i różnego rodzaju mięsnych dodatków (np. kiełbasy podsuszanej, chorizo w połączeniu z kurczakiem), czasem też z takimi składnikami, jak mule, krewetki, marchewka, pietruszka, pomidory, bardzo popularna w rejonach Zatoki Meksykańskiej i Morza Karaibskiego

Reguły reguły językowe, zasady pisowni (nowe opracowanie z komentarzami)
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Amerykanie często gotują jambalayę po Święcie Dziękczynienia, żeby spożytkować kawałki wczorajszego indyka.

niedzielnykucharz.pl, dostęp 18.09.2020

Gramatyka

rzeczownik rodzaj żeński odmienny

formy w tabelce: 

formy alfabetycznie: jambalai; jambalaya; jambalayą; jambalayach; jambalayami; jambalaye; jambalayę; jambalayi; jambalayo; jambalayom

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź

Często sprawdzane

Ciekawostki

  • dydelf — Pochodzenie nazwy dydelf
  • HTML — Pochodzenie słowa HTML
  • zleźć — Dawne zlazę

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book