goji

goji

Definicja

jagody goji to handlowa nazwa podłużnych, czerwonych owoców kolcowoju chińskiego, w tradycyjnej medycynie chińskiej stosowanych m.in. jako środek pobudzający czy zwiększający wytrzymałość, a współcześnie popularnych poza Dalekim Wschodem jako źródło wielu witamin i składników mineralnych, mających właściwości wzmacniające układ odpornościowy, właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe (niektórzy jednak twierdzą, że właściwości te nie zostały nigdy potwierdzone, a popularność goji jest efektem sprytnego marketingu); suszone jagody goji mają wygląd i smak podobne do żurawiny (są jednak bardziej cierpkie), spożywa się je na surowo, gotowane (jako dodatek do ryżu, zup, mięsa), przyrządza z nich herbatę, soki oraz wytwarza suplementy w postaci proszku i tabletek

Ciekawostki
Kolcowój to trudne, goji dziwne, to może... ...to może goja? Wtedy mielibyśmy połączenie
Gramatyka

formy: goji

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź

Często sprawdzane

Ciekawostki

  • przypatrzeć się — A w słownikach...
  • h — Ile jest w języku polskim wyrazów z samym „h”?
  • klipfisz — Pochodzenie wyrazu klipfisz

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book