O
glutenie mówi się, że upośledza układ pokarmowy i powoduje przyrost wagi. Niestety, nie ma to wiele wspólnego z rzeczywistością.
Gluten jest naprawdę niebezpieczny tylko dla niewielkiego odsetka populacji, cierpiącego na celiakię, czyli nieprawidłową reakcję organizmu na
gluten, prowadzącą do poważnych problemów zdrowotnych. Wbrew powszechnej opinii celiakia to nie alergia, lecz choroba o podłożu autoimmunologicznym. W kwestii przyrostu wagi jest więcej prawdy — chodzi jednak nie o
gluten, a produkty z mąki pszennej.
zdrowylink.pl, 30.03.2015
Obecnie nie ma żadnych szczegółowych zaleceń co do ilości podawanego
glutenu, więc zrobiłam to, korzystając z mojego doświadczenia i intuicji. Gdy już wprowadziłam warzywa i owoce do diety Heli, czyli byłyśmy po takim pierwszym etapie rozszerzania diety, to dołożyłam do tego
gluten. Każdego dnia jedna porcja owoców lub warzyw (a poźniej obiadek) zawierała trochę zbożowej kaszki.
mamygadzety.pl, 02.09.2015