chia

1. chia (roślina)

Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Zwróćcie tutaj uwagę na smoothie śniadaniowe, sycące i dostarczające energii na początek dnia, np. takie z nasion chia, migdałów, orzechów nerkowca, banana i malin.

warszawa.wyborcza.pl, 23.08.2015

1.1. chia (nasiona)

Definicja

chia to także nasiona tej rośliny, pozbawione smaku (przyjmują smak tego płynu, w którym się je namoczy), ale uważane za bardzo zdrowe: mające właściwości odmładzające (zawierają aktywne antyoksydanty), poprawiające trawienie (wysoka zawartość błonnika pokarmowego), dodające energii i wzmacniające kości i mięśnie

Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Chia zachłannie chłoną dowolne płyny i zamieniają je w galaretkę. Należy zalać nasiona dziesięciokrotną ilością płynu: łyżka nasion potrzebuje mniej więcej pół szklanki wody lub mleka. Po zalaniu chia trzeba mieszać od czasu do czasu, bo na początku nasiona, puchnąc, mogą się posklejać w nieapetyczne gluty. Galaretkę robi się na 2–3 godziny przed zjedzeniem, więc łatwiej przygotować ją wieczorem i dopiero rano dodać resztę składników.

Inka Wrońska, Skarb, lipiec 2017, s. 127

Pozostały pytania, wątpliwości językowe? A może brakuje Ci czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują użytkownicy pełnej wersji Dobrego słownika.
sprawdź pełną ofertę

Często sprawdzane

Ciekawostki

  • Australia — Pochodzenie nazwy Australia
  • bimaBima, czyli almemor
  • GPS — Pochodzenie nazwy GPS

Mogą Cię zainteresować również hasła