hasło dnia (dziś w pełnym dostępie dla wszystkich) camembert

camembert (ser)

Definicja

camembert to miękki ser pochodzenia francuskiego, bardzo popularny, produkowany obecnie w Europie, Kanadzie i Azji przy zastosowaniu, oprócz zakwasu z bakterii mlekowych, hodowli białej pleśni; camembert ma delikatną, żółtawą skórkę, z mniejszymi lub większymi plamami czerwieni, jego miąższ jest kremowy, miękki, rozpływający się w ustach, smak bardzo łagodny, a zapach lekko pieczarkowy

Wymowa prosto zapisana
  • [kamãber]
Poprawna polszczyzna cenne informacje, niespodzianki, haczyki
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Z ciepłych przekąsek polecam smażony camembert w sosie porzeczkowym.

NKJP: Piotr Bikont w Gazecie Wyborczej, 1992

Nie chciało mu się jednak czytać. Pomyślał, że trzeba by zaparzyć herbatę i wyjąć resztki francuskiego camemberta, który kupił wczoraj w nagłej potrzebie obcowania z posmakiem eleganckiego świata.

NKJP: Włodzimierz Kowalewski, Powrót do Breitenheide, 1998

Gramatyka

rzeczownik rodzaj męskorzeczowy odmienny

M. ten camembert te camemberty
D. nie widzę tego camemberta tych camembertów
C. przyglądam się temu camembertowi tym camembertom
B. lubię ten camembert te camemberty
Ms. mówię o tym camembercie o tych camembertach
N. interesuję się tym camembertem tymi camembertami
W. ty camembercie wy camemberty
zgłoś poprawkę
To tylko próbka tego, do czego dostęp mają użytkownicy pełnej wersji Dobrego słownika.
Sprawdź
newsy, porady + e-book