Definicja
camembert to miękki ser pochodzenia francuskiego, bardzo popularny, produkowany obecnie w Europie, Kanadzie i Azji przy zastosowaniu, oprócz zakwasu z bakterii mlekowych, hodowli białej pleśni; camembert ma delikatną, żółtawą skórkę, z mniejszymi lub większymi plamami czerwieni, jego miąższ jest kremowy, miękki, rozpływający się w ustach, smak bardzo łagodny, a zapach lekko pieczarkowy
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Z ciepłych przekąsek polecam smażony
camembert w sosie porzeczkowym.
NKJP: Piotr Bikont w Gazecie Wyborczej, 1992
Nie chciało mu się jednak czytać. Pomyślał, że trzeba by zaparzyć herbatę i wyjąć resztki francuskiego
camemberta, który kupił wczoraj w nagłej potrzebie obcowania z posmakiem eleganckiego świata.
NKJP: Włodzimierz Kowalewski, Powrót do Breitenheide, 1998