cachopo

cachopo (potrawa)

Definicja

cachopo to tradycyjna potrawa mięsna z hiszpańskiej Asturii, składająca się najczęściej z dwóch dużych płatów cielęciny przełożonych szynką i serem, podawana na ciepło; istnieją też wersje z innym rodzajem mięsa

Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Przez cały 2024 rok odwiedzający Oviedo i jego okolice będą mieli okazję uczestniczyć w licznych wydarzeniach gastronomicznych (...)
W jednym z przyjemnych lokali w centrum, w którym nasza wilczurzyca mogła towarzyszyć nam podczas kolacji, skosztowaliśmy właśnie cachopo, podawanego z przepysznym cydrem serwowanym w tradycyjny sposób — z wysoka.

goiberia.com, dostęp 04.05.2024

Gramatyka

rzeczownik rodzaj nijaki nieodmienny

formy w tabelce: 

formy: cachopo

zgłoś poprawkę
Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź

Często sprawdzane

Ciekawostki

  • niechybny — O dawnym niechybnym i dawniejszym jeszcze chybnym
  • kukurydzianyKukurydzany, kukurydziany, kukurydzowy – historia przymiotnika
  • na pohybel — A skąd pohybel?

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book