MOM

MOM (mięso)

Definicja

MOM to skrótowo: mięso oddzielane mechanicznie

Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
MOM to produkt o niskiej jakości z małą zawartością mięsa. Mięso oddzielone mechaniczne może zawierać w sobie zmielone kości, pazury, chrząstki, ścięgna oraz wiele innych. Najczęściej ten składnik znajduje się w parówkach, pasztetach, konserwach, kiełbasach oraz daniach typu fast-food.

gazeta.pl, 22.04.2025

Gramatyka

formy: MOM

zgłoś poprawkę
Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź

Często sprawdzane

Ciekawostki

  • grubianin — Dziś grubianin, a dawniej…
  • pisać — Nie pisze, lecz jest napisane — pomocna analogia
  • wykłuć — O dawnej odmianie czasownika wykłuć

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book