bakalie

bakalie (do ciasta)

Definicja

bakalie to suszone owoce importowane z krajów południowej Europy, Azji i Afryki, np. rodzynki, daktyle, migdały

Ciekawostki
Skąd rodzynki, daktyle, migdały w jednym słowie? Dziś piszemy bakalie, wymawiamy [bakalje] i przynajmniej to wydaje się nam oczywiste, a spierać się możemy o to, czy orzechy nerkowca, orzechy laskowe i suszona kandyzowana żurawina należy do bakalii czy nie. Nim wrócimy do zakresu znaczeniowego, warto sobie uświadomić, że niegdyś

Pełną treść widzą tylko abonenci Dobrego słownika.

Zyskaj dostęp do tej i 1440 pozostałych ciekawostek.
zamów
Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź ofertę

Często sprawdzane

  • ilość — Poprawne użycie: ilość czy liczba?
  • Ałma AtaAłma Ata, Ałma-Ata, Ałmaty, czyli jak zapisywać i odmieniać nazwę tego miasta
  • canzonettaCanzonetta, kanconetta czy kanconeta

Ciekawostki

  • kociokwik — Pochodzenie wyrazu kociokwik
  • siema — Pochodzenie wyrazu siema
  • rączętaRączęta i jedno rączę

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book