tempeh

tempeh (kulinaria)

Definicja

tempeh to produkt spożywczy ze sfermentowanych ziaren soi, mający zwartą konsystencję i orzechowo-grzybowy smak, popularny w Indonezji, poza tym stosowany w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej jako zamiennik mięsa i nabiału (jest bardzo dobrym źródłem białka)

Słownik wyrazów bliskoznacznych podobne znaczeniowo (lepsze odpowiedniki lub zapomniane słowa)
  • natto; tofu
Gramatyka

rzeczownik rodzaj męskorzeczowy odmienny

formy w tabelce: 

formy alfabetycznie: tempeh; tempehach; tempehami; tempehem; tempehom; tempehów; tempehowi; tempehu; tempehy

zgłoś poprawkę
Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź

Często sprawdzane

Ciekawostki

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book