stir-fry

1. stir-fry (gotowanie)

Definicja

stir-fry to kojarzona z kuchnią dalekowschodnią technika przygotowywania dań polegająca na szybkim smażeniu w wysokiej temperaturze z jednoczesnym intensywnym mieszaniem składników (warzyw i mięsa)

Wariant
  • stri fry
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Dania przygotowywane techniką stir-fry (mieszaj i smaż) polegającą na szybkim podsmażaniu składników i jednoczesnym mieszaniu.

kwestiasmaku.com, 20.07.2020

Jeśli chcecie zrobić mega szybki obiad, to stir fry powinien być Waszym pierwszym wyborem. Wystarczy garść warzyw i dwie–trzy orientalne przyprawy.

niedzielnykucharz.pl, 20.07.2020

Gramatyka

formy: stir-fry

 1.1. stir-fry (jedzenie)

Definicja

stir-fry to także potrawa przygotowana ta techniką

Wariant
  • stir fry
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Zielony stir-fry to chińskie, błyskawiczne warzywne danie z woka.

kuchnieorientu.pl, 31.03.2020

Stir fry z tofu i warzywami to dowód na to, że tofu nie musi być nudne, a obiad trudny do zrobienia.

kornikwkuchni.pl, 21.03.2017

Gramatyka

formy: stir-fry

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź

Często sprawdzane

Ciekawostki

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book