sirtuina
sirtuina (enzym)
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Pozostałe związki o słabszym, ale korzystnym działaniu na sirtuinę występują w warzywach, owocach, przyprawach i orzechach, które aktywują działanie sirtuin w organizmie, dzięki czemu dochodzi do lepszego wykorzystania energii, szybszego spalania tkanki tłuszczowej i ochrony komórek przed procesami starzenia i chorobami.
Do aktywatorów sirtuin należą: gryka, żyto, kapary, seler wraz z nacią; warzywa krzyżowe: kapusta, kalafior, brokuły, brukselka, rzodkiew, rzepa, botwinka, gorczyca, chrzan, rukiew wodna, jarmuż; cykoria, rukola, pietruszka (natka i korzeń), papryczka chili, lubczyk, curry, kurkuma, kakao, kawa, zielona herbata, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, daktyle, orzechy włoskie i pistacje, migdały, owoce: jabłka, gruszki, winogrona, truskawki, jagody, borówki itd.
Nadmierne spożycie tłuszczów i węglowodanów hamuje aktywność sirtuin.
Do aktywatorów sirtuin należą: gryka, żyto, kapary, seler wraz z nacią; warzywa krzyżowe: kapusta, kalafior, brokuły, brukselka, rzodkiew, rzepa, botwinka, gorczyca, chrzan, rukiew wodna, jarmuż; cykoria, rukola, pietruszka (natka i korzeń), papryczka chili, lubczyk, curry, kurkuma, kakao, kawa, zielona herbata, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, daktyle, orzechy włoskie i pistacje, migdały, owoce: jabłka, gruszki, winogrona, truskawki, jagody, borówki itd.
Nadmierne spożycie tłuszczów i węglowodanów hamuje aktywność sirtuin.
wysokieobcasy.pl, 24.04.2020
Sirtuiny odkryto po raz pierwszy u drożdży Saccharomyces cerevisiae. Dalsze badania doniosły, że są one produkowane przez prawie wszystkie organizmy, począwszy od najbardziej pierwotnych, bezjądrowych Prokaryota — jednokomórkowych archeonów i bakterii, do ssaków. (...) W badaniach in vitro i in vivo dowiedziono, że pewne polifenole, takie jak składnik czerwonego wina, resweratrol (ryc. 1), aktywują sirtuiny podobnie jak niskokaloryczna
dieta (...). Obecnie rozpatruje się możliwość wykorzystania chemicznych regulatorów aktywności sirtuin w terapii chorób związanych z wiekiem.
dieta (...). Obecnie rozpatruje się możliwość wykorzystania chemicznych regulatorów aktywności sirtuin w terapii chorób związanych z wiekiem.
K. Siedlecka, W. Bogusławski, Sirtuiny — enzymy długowieczności?, „Gerontologia Polska” 13: 2005, nr 3, s. 147
Sirtuiny biorą udział w potranslacyjnej obróbce białek poprzez ich deacylację (najczęściej), poliADP-rybozylację, demalonylację oraz lipoamidację. Dzięki temu sirtuiny mogą wpływać na wiele procesów komórkowych, takich jak metabolizm glukozy oraz lipidów, karcenogeneza, apoptoza, naprawa DNA czy starzenie się komórki. Aktywność wszystkich sirtuin jest zależna od dostępności kofaktora – NAD+.
Z. Frydzińska, A. Owczarek, K. Winiarska, Sirtuiny i ich rola w regulacji metabolizmu, „Postępy Biochemii” 65: 2019, nr 1, s. 31
Ciekawostki
Pochodzenie nazwy
Zazwyczaj spodziewamy się w nazwach chemicznych i medycznych elementów greckich bądź łacińskich. Z sirtuinami jest inaczej. Element
Gramatyka
rzeczownik rodzaj żeński odmienny
formy w tabelce:
formy alfabetycznie: sirtuin; sirtuina; sirtuiną; sirtuinach; sirtuinami; sirtuinę; sirtuinie; sirtuino; sirtuinom; sirtuiny
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
SprawdźCzęsto sprawdzane
Ciekawostki
- Mława — Mława atakuje!
- nie ma bata — Nie ma bata to żadnych batów, czyli no buts?
- słownik — Historia wyrazu słownik