Pozostałe związki o słabszym, ale korzystnym działaniu na
sirtuinę występują w warzywach, owocach, przyprawach i orzechach, które aktywują działanie
sirtuin w organizmie, dzięki czemu dochodzi do lepszego wykorzystania energii, szybszego spalania tkanki tłuszczowej i ochrony komórek przed procesami starzenia i chorobami.
Do aktywatorów
sirtuin należą: gryka, żyto, kapary, seler wraz z nacią; warzywa krzyżowe: kapusta, kalafior, brokuły, brukselka, rzodkiew, rzepa, botwinka, gorczyca, chrzan, rukiew wodna, jarmuż; cykoria, rukola, pietruszka (natka i korzeń), papryczka chili, lubczyk, curry, kurkuma, kakao, kawa, zielona herbata, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, daktyle, orzechy włoskie i pistacje, migdały, owoce: jabłka, gruszki, winogrona, truskawki, jagody, borówki itd.
Nadmierne spożycie tłuszczów i węglowodanów hamuje aktywność
sirtuin.
wysokieobcasy.pl, 24.04.2020
Sirtuiny odkryto po raz pierwszy u drożdży
Saccharomyces cerevisiae. Dalsze badania doniosły, że są one produkowane przez prawie wszystkie organizmy, począwszy od najbardziej pierwotnych, bezjądrowych Prokaryota — jednokomórkowych archeonów i bakterii, do ssaków. (...) W badaniach
in vitro i in vivo dowiedziono, że pewne polifenole, takie jak składnik czerwonego wina, resweratrol (ryc. 1), aktywują
sirtuiny podobnie jak niskokaloryczna
dieta (...). Obecnie rozpatruje się możliwość wykorzystania chemicznych regulatorów aktywności
sirtuin w terapii chorób związanych z wiekiem.
K. Siedlecka, W. Bogusławski, Sirtuiny — enzymy długowieczności?, „Gerontologia Polska” 13: 2005, nr 3, s. 147
Sirtuiny biorą udział w potranslacyjnej obróbce białek poprzez ich deacylację (najczęściej),
poliADP-rybozylację, demalonylację oraz lipoamidację. Dzięki temu sirtuiny mogą wpływać na wiele procesów komórkowych, takich jak metabolizm glukozy oraz lipidów, karcenogeneza, apoptoza, naprawa DNA czy starzenie się komórki. Aktywność wszystkich
sirtuin jest zależna od dostępności kofaktora – NAD+.
Z. Frydzińska, A. Owczarek, K. Winiarska, Sirtuiny i ich rola w regulacji metabolizmu, „Postępy Biochemii” 65: 2019, nr 1, s. 31