pumpernikiel

pumpernikiel (chleb)

Definicja

pumpernikiel to ciemnobrązowy, czasem prawie czarny chleb z gruboziarnistej mąki żytniej, często z dodatkiem miodu, mający bardzo zwartą i lekko wilgotną konsystencję, intensywny w smaku, sprzedawany w opakowaniach w cienko krojonych kromkach

Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Zaczęło się od tak zwanego „czekadełka”, czyli skromnej przedzakąski, w postaci koreczków z plasterka salami obejmującego kulkę świeżego melona, łódeczki z pomidorowej skórki z kapką jarzynowej sałatki i tartinek z pumpernikla obłożonych twarożkiem.

NKJP: Piotr Bikont w Gazecie Wyborczej, 1997

Pumpernikiel z serem camembert Posiekaną szalotkę wymieszać z 3 dag camemberta oraz 3 łyżkami chudego jogurtu. Doprawić papryką, solą oraz pieprzem. Serem posmarować 4 kromki pumpernikla. 200 kcal.

NKJP: Gazeta Poznańska, 2001

Ciekawostki
Pochodzenie nazwy pumpernikiel Słowo to pochodzi od niemieckiego Pumpernickel — chleba wypiekanego najpierw w Westfalii. Pochodzenie tej intrygującej nazwy obrosło w kilka historyjek. Najbardziej chyba znana głosi, że gdy Napoleon przebywał w Westfalii (inwazja na Niemcy), podano mu

Pełną treść widzą tylko abonenci Dobrego słownika.

Zyskaj dostęp do tej i 1494 pozostałych ciekawostek.
zamów
Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź ofertę

Często sprawdzane

  • projekt — Łączliwość składniowa
  • C — Użycie i zapis
  • ociupinaOciupina sera leżała na blacie czy ociupinę sera leżało na blacie?

Ciekawostki

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book