Definicja
pumpernikiel to ciemnobrązowy, czasem prawie czarny chleb z gruboziarnistej mąki żytniej, często z dodatkiem miodu, mający bardzo zwartą i lekko wilgotną konsystencję, intensywny w smaku, sprzedawany w opakowaniach w cienko krojonych kromkach
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Zaczęło się od tak zwanego „czekadełka”, czyli skromnej przedzakąski, w postaci koreczków z plasterka salami obejmującego kulkę świeżego melona, łódeczki z pomidorowej skórki z kapką jarzynowej sałatki i tartinek z
pumpernikla obłożonych twarożkiem.
NKJP: Piotr Bikont w Gazecie Wyborczej, 1997
Pumpernikiel z serem camembert
Posiekaną szalotkę wymieszać z 3 dag camemberta oraz 3 łyżkami chudego jogurtu. Doprawić papryką, solą oraz pieprzem. Serem posmarować 4 kromki
pumpernikla. 200 kcal.
NKJP: Gazeta Poznańska, 2001
Pełną treść widzą tylko abonenci Dobrego słownika.
Zyskaj dostęp do tej i 1563 pozostałych ciekawostek.
zamów