napoleonka

napoleonka (ciastko)

Definicja

napoleonka to średniej wysokości ciastko o prostokątnym kształcie, mające górę i dół zrobioną z ciasta francuskiego, a środek ze słodkiego, delikatnego kremu przypominającego budyń (rzadziej z bitej śmietany), z wierzchu posypana zwykle cukrem pudrem; w zależności od regionu Polski napoleonki mogą się nieco różnić, a w niektórych regionach nazywane być (wymiennie lub wyłącznie) kremówkami

Słownik synonimów tożsame znaczeniowo (zastępcze słowa)
Słownik wyrazów bliskoznacznych podobne znaczeniowo (lepsze odpowiedniki lub zapomniane słowa)
  • napoleon
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Od wielu dni chodziły za mną właśnie TE napoleonki. Piekłam je już z różnych przepisów, ale ten jest dla mnie idealny. I budyń, którego nawet jeśli trochę zostanie, to nigdy się nie zmarnuje. Jest taki pyszny.
Napoleonki robiłam już kilka razy. Kiedy nie mam czasu, korzystam po prostu z gotowego ciasta francuskiego i wtedy przygotowanie deseru zajmuje mniej niż godzinę.

whiteplate.com, 14.02.08

Pozostały pytania, wątpliwości językowe? A może brakuje Ci czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują użytkownicy pełnej wersji Dobrego słownika.
sprawdź pełną ofertę

Często sprawdzane

  • LitwaNa Litwie czy w Litwie? Na Litwę czy do Litwy?
  • mielićMleć czy mielić i o odmianie
  • nijak się mieć — A co z przeczeniem?

Ciekawostki

Mogą Cię zainteresować również hasła