napoleonka

napoleonka (ciastko)

Definicja

napoleonka to średniej wysokości ciastko o prostokątnym kształcie, mające górę i dół zrobioną z ciasta francuskiego, a środek ze słodkiego, delikatnego kremu przypominającego budyń (rzadziej z bitej śmietany), z wierzchu posypana zwykle cukrem pudrem; w zależności od regionu Polski napoleonki mogą się nieco różnić, a w niektórych regionach nazywane być (wymiennie lub wyłącznie) kremówkami

Słownik synonimów tożsame znaczeniowo (zastępcze słowa)
Słownik wyrazów bliskoznacznych podobne znaczeniowo (lepsze odpowiedniki lub zapomniane słowa)
  • napoleon
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Od wielu dni chodziły za mną właśnie TE napoleonki. Piekłam je już z różnych przepisów, ale ten jest dla mnie idealny. I budyń, którego nawet jeśli trochę zostanie, to nigdy się nie zmarnuje. Jest taki pyszny.
Napoleonki robiłam już kilka razy. Kiedy nie mam czasu, korzystam po prostu z gotowego ciasta francuskiego i wtedy przygotowanie deseru zajmuje mniej niż godzinę.

whiteplate.com, 14.02.08

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź ofertę

Często sprawdzane

  • Bahrajn — Jeszcze o nazwach mieszkańców, przymiotniku i znikającym j
  • Leigh — O (nie)odmienności i wymowie nazwiska Leigh
  • derby — Czy derby sportowe się odmienia(ją)? I jakiego są rodzaju?

Ciekawostki

  • lipdub — Pochodzenie słowa lipdub
  • JPEG — O pochodzeniu nazwy JPEG i wariancie JPG
  • burleska — Pochodzenie słowa burleska

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book