Definicja
makuchy to pozostałości po wytłoczeniu oleju z nasion roślin oleistych (maku, słonecznika, soi, rzepaku, lnu), wykorzystywane m.in. w hodowli jako pasza, w przemyśle spożywczym (do wytwarzania produktów o zmielonej konsystencji, np. chałwy), jako opał
Pełną treść widzą tylko abonenci Dobrego słownika.
Zyskaj dostęp do tej i 4623 pozostałych informacji poprawnościowych.
zamów
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
W dawkach dla krów mlecznych
makuch można stosować w ilości 2 kg/szt. dziennie; w żywieniu cieląt można stosować tylko w niewielkich ilościach (ok. 0,5 kg/szt.) Opasy — ok. 1,5 kg/szt.
Makuch rzepakowy stosowany jest również w żywieniu owiec. Może stanowić 5% składu mieszanki dla jagniąt ssących i do 7% dla jagniąt tucznych. Ponadto pasze rzepakowe dobrze wpływają na jakość i porost wełny u owiec.
cnsanok.pl, dostęp 04.09.2020
Pełną treść widzą tylko abonenci Dobrego słownika.
Zyskaj dostęp do tej i 1494 pozostałych ciekawostek.
zamów