makuch

makuch (po nasionach)

Definicja

makuchy to pozostałości po wytłoczeniu oleju z nasion roślin oleistych (maku, słonecznika, soi, rzepaku, lnu), wykorzystywane m.in. w hodowli jako pasza, w przemyśle spożywczym (do wytwarzania produktów o zmielonej konsystencji, np. chałwy), jako opał

Słownik wyrazów bliskoznacznych podobne znaczeniowo (lepsze odpowiedniki lub zapomniane słowa)
  • śruta
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
W dawkach dla krów mlecznych makuch można stosować w ilości 2 kg/szt. dziennie; w żywieniu cieląt można stosować tylko w niewielkich ilościach (ok. 0,5 kg/szt.) Opasy — ok. 1,5 kg/szt. Makuch rzepakowy stosowany jest również w żywieniu owiec. Może stanowić 5% składu mieszanki dla jagniąt ssących i do 7% dla jagniąt tucznych. Ponadto pasze rzepakowe dobrze wpływają na jakość i porost wełny u owiec.

cnsanok.pl, dostęp 04.09.2020

Sieć słów wyrażenia powiązane z opisywanym (wyrazy pokrewne, kolokacje)
  • kolokacje przymiotnikowe prawostronne: gorczycowy; lniany; makowy; orzechowy; rzepakowy; sezamowy; słonecznikowy; sojowy
Ciekawostki
Pochodzenie i ciekawostka śląska Zdawałoby się, że wyjaśnienie pochodzenia i zarazem budowy słowa makuch jest bardzo proste
Gramatyka

rzeczownik rodzaj męskorzeczowy odmienny

formy w tabelce: 

formy alfabetycznie: makuch; makucha; makuchach; makuchami; makuchem; makuchom; makuchów; makuchowi; makuchu; makuchy

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź

Często sprawdzane

Ciekawostki

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book