lasagne

1. lasagne (potrawa)

Definicja

lasagne to potrawa rodem z Włoch, przygotowywana z płatów makaronu zapiekanych razem z farszem, tworzonym przez warstwy mięsa, sosu pomidorowego, sera, beszamelu, czasem także przez inne składniki, np. szpinak

Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Głodna nie była, chociaż wiedziała, że wczorajsze lasagne wcale nie służyło do zaspokajania głodu, tylko do delektowania się. Zostawiła sobie wczoraj jego maleńki kawałeczek (...)

Anna Ficner-Ogonowska, Zgoda na szczęście, 2013

— No to jemy!
Udając entuzjazm, zapytałam:
— Co jest na kolację?
— Pełnoziarnista lasagne z tofu i szpinakiem, z dodatkiem sojowego sera i siemienia lnianego.
— Mniam, nie mogę się doczekać — oznajmiłam, zmuszając się do półuśmiechu.

Colleen Houck, Klątwa tygrysa. Wyzwanie, tłumaczenie Martyna Tomczak, 2012

zgłoś poprawkę

 1.1. lasagne (makaron)

Definicja

(te) lasagne to szerokie, prostokątne płaty makaronu, z których robi się tę potrawę

zgłoś poprawkę
Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź

Często sprawdzane

Ciekawostki

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book