kwas chlebowy

kwas chlebowy (do picia)

Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Kwas chlebowy to lekko gazowany napój, który powstaje wskutek fermentacji chleba pod wpływem dodatku cukru, owoców i drożdży. Tradycyjnie był wytwarzany z chleba żytniego lub razowego. Dostępny w sklepach może różnić się kolorem ze względu na dodatki owoców lub miodu. Wyglądem przypomina piwo, jednak zawiera tylko śladowe ilości alkoholu.
Naturalny proces fermentacji sprawia, że napój jest bogatym źródłem probiotyków, które wspierają zdrowie jelit, przyspieszają przemianę materii i dbają o prawidłową pracę układu nerwowego. Jednak wiele osób sięga po kwas chlebowy nie tylko z uwagi na właściwości zdrowotne, ale przede wszystkim ze względu na smak. Niektórzy uważają, że gasi pragnienie i nawadnia o wiele lepiej niż popularne napoje gazowane.

kuchnia.wp.pl, 28.03.2025

Gramatyka

frazem rzeczownikowy rodzaj męskorzeczowy odmienny

formy w tabelce: 

formy alfabetycznie: kwasach chlebowych; kwasami chlebowymi; kwas chlebowy; kwasem chlebowym; kwasie chlebowy; kwasie chlebowym; kwasom chlebowym; kwasów chlebowych; kwasowi chlebowemu; kwasu chlebowego; kwasy chlebowe

zgłoś poprawkę
Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź

Często sprawdzane

Ciekawostki

  • synonim — A na blogu
  • Sfinks — Jak brzmiała zagadka Sfinksa?
  • tezaurus — Pochodzenie wyrazu tezaurus

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book