kwas chlebowy

kwas chlebowy (do picia)

Definicja

kwas chlebowy to napój bezalkoholowy (lub lekko alkoholowy) o ciemnym kolorze, powstający w wyniku fermentacji chleba żytniego z dodatkiem wody, cukru i drożdży (podczas fermentacji drożdże przetwarzają cukry na dwutlenek węgla gazujący napój i niewielką ilość alkoholu), czasem wzbogacony słodem jęczmiennym i dodatkami aromatycznymi (np. miętą, rodzynkami, miodem), znany głównie w krajach Europy Wschodniej, np. w Polsce, na Litwie czy Ukrainie; smak kwasu chlebowego jest lekko słodko-kwaśny, przypomina trochę smak chleba i karmelu

Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Naturalny proces fermentacji sprawia, że napój jest bogatym źródłem probiotyków, które wspierają zdrowie jelit, przyspieszają przemianę materii i dbają o prawidłową pracę układu nerwowego. Jednak wiele osób sięga po kwas chlebowy nie tylko z uwagi na właściwości zdrowotne, ale przede wszystkim ze względu na smak. Niektórzy uważają, że gasi pragnienie i nawadnia o wiele lepiej niż popularne napoje gazowane.

kuchnia.wp.pl, 28.03.2025

Gramatyka

frazem rzeczownikowy rodzaj męskorzeczowy odmienny

formy w tabelce: 

formy alfabetycznie: kwasach chlebowych; kwasami chlebowymi; kwas chlebowy; kwasem chlebowym; kwasie chlebowy; kwasie chlebowym; kwasom chlebowym; kwasów chlebowych; kwasowi chlebowemu; kwasu chlebowego; kwasy chlebowe

zgłoś poprawkę
Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź

Często sprawdzane

Ciekawostki

Mogą Cię zainteresować również hasła