Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Kwas chlebowy to lekko gazowany napój, który powstaje wskutek fermentacji chleba pod wpływem dodatku cukru, owoców i drożdży. Tradycyjnie był wytwarzany z chleba żytniego lub razowego. Dostępny w sklepach może różnić się kolorem ze względu na dodatki owoców lub miodu. Wyglądem przypomina piwo, jednak zawiera tylko śladowe ilości alkoholu.
Naturalny proces fermentacji sprawia, że napój jest bogatym źródłem probiotyków, które wspierają zdrowie jelit, przyspieszają przemianę materii i dbają o prawidłową pracę układu nerwowego. Jednak wiele osób sięga po kwas chlebowy nie tylko z uwagi na właściwości zdrowotne, ale przede wszystkim ze względu na smak. Niektórzy uważają, że gasi pragnienie i nawadnia o wiele lepiej niż popularne napoje gazowane.
Naturalny proces fermentacji sprawia, że napój jest bogatym źródłem probiotyków, które wspierają zdrowie jelit, przyspieszają przemianę materii i dbają o prawidłową pracę układu nerwowego. Jednak wiele osób sięga po kwas chlebowy nie tylko z uwagi na właściwości zdrowotne, ale przede wszystkim ze względu na smak. Niektórzy uważają, że gasi pragnienie i nawadnia o wiele lepiej niż popularne napoje gazowane.
kuchnia.wp.pl, 28.03.2025