kaszotto

kaszotto (danie)

Definicja

kaszotto to danie z kaszy duszonej na patelni lub gotowanej w garnku z warzywami i mięsem (możliwe są też różne inne dodatki, np. grzyby czy nasiona roślin strączkowych zamiast mięsa)

Poprawna polszczyzna cenne informacje, niespodzianki, haczyki
Smaczna nazwa? Tyle setek lat jadano w Polsce kaszę pod różnymi postaciami, dopiero jednak (marketingowa) sztuka kulinarna XXI wieku powołała do życia kaszotto. To oczywiście

Pełną treść widzą tylko abonenci Dobrego słownika.

Zyskaj dostęp do tej i 4623 pozostałych informacji poprawnościowych.
zamów
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Mieszamy kaszotto ze startym serem i posypujemy posiekanym drobniutko rozmarynem. Dosmaczamy solą i pieprzem. Do kieliszków nalewamy to samo wino, którego użyliśmy do gotowania. Niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie risotto, iż kaszotto mają!

Magda Gessler, Smaczna Polska. Kulinarny przewodnik regionalny, 2013

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź ofertę

Często sprawdzane

  • dziesiątkiDziesiątek czy dziesiątków (i o składni)
  • po mojemu — Poprawne użycie
  • DJ — Częsty błąd

Ciekawostki

  • bociankowe — Skąd pomysł na bociankowe
  • shot — Byczy strzał. O nazwach shotów
  • bryza — Pochodzenie wyrazu bryza

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book