jazgarz

jazgarz (ryba)

Definicja

jazgarz to mała ryba (10–15 cm) z rodziny okoniowatych, szarozielona lub szarożółta, w liczne brązowe plamki, zamieszkująca wody śródlądowe Europy i północnej Azji

Słownik synonimów tożsame znaczeniowo (zastępcze słowa)
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Tak, jazgarze są jadalne. Są też absolutnie niezbędnym składnikiem najbardziej tradycyjnej zupy rybnej, z rosyjska zwanej uchą. Dlaczego więc tak rzadko trafiają na stoły? Powody są dwa: po pierwsze wielkość. Trzeba by było złowić jazgarzy sporo, a ich filetowanie jest koszmarem (podobnie jak oczyszczanie z łuski, która schodzi równie wspaniale, jak z okonia). Drugi problem to wspomniane już kolce. Złapać jazgarza to niewielka sztuka, ale zdjąć go z haczyka, unikając zranienia, to wyczyn sam w sobie zasługujący na medal. Niewielu więc nastawia się na jazgarza.

sklep-presto.pl, 10.06.2019

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź ofertę

Często sprawdzane

  • święta — Jaką literą zapisywać?
  • patrzećPatrzyć czy patrzeć, patrzył czy patrzał, patrz czy patrzaj
  • bratostwo — Poprawność

Ciekawostki

  • OMG — Pochodzenie wyrażenia OMG
  • ciul — Pochodzenie wyrazu ciul
  • Gody — A na blogu

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book