Definicja
frappé to podawana na zimno ubita kawa rozpuszczalna; kawę (ewentualnie z cukrem) zalewa się odrobiną wody i miksuje do uzyskania gęstej piany, dodaje się kostki lodu i dopełnia wodą lub mlekiem (na końcu warstwa pianki powinna mieć 3–5 cm grubości); napój bardzo popularny w Grecji, podawany ze słomką
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
W sklepach można znaleźć specjale miksery do
frappe, które służą do przygotowania jej bezpośrednio w szklance, w której jest podawana. W taki też sposób przyrządza się ją w greckich kawiarniach.
radoscodkrywania.tchibo.pl, 23.04.2015
Pamiętałem dobrze, że Klaudia najbardziej lubiła by
frappé, które oryginalnie pochodziło z Grecji, przyrządzano na sposób cypryjski, gdzie kawę w wariancie skétos — bez dodatku cukru, mieszano zamiast wody — z mlekiem.
Alicja Górniak, Pierwsze sześć kropli, 2013, s. 68
Pełną treść widzą tylko abonenci Dobrego słownika.
Zyskaj dostęp do tej i 1543 pozostałych ciekawostek.
zamów