dzięgielówka

dzięgielówka

Definicja

dzięgielówka to wytrawna wódka lub złocistozielona nalewka na suchym korzeniu (czasem też nasionach) arcydzięgla litworu, mająca charakterystyczny aromat

Słownik synonimów tożsame znaczeniowo (zastępcze słowa)
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Obok butli rumu i araku traktowanych jak przyprawa stały tu własnej produkcji nalewki, słynne orzechówki, anyżówki i dzięgielówki używane w celach leczniczych oraz wiele innych przeznaczonych do degustacji.

NKJP: Irena Domańska-Kubiak, Zakątek pamięci. Życie w XIX-wiecznych dworkach kresowych, 2004

Do przygotowania dzięgielówki potrzeba:
— 40 g korzenia arcydzięgla
— 0,7 l spirytusu
— 0,7 l wody
— 0,4 kg cukru
— 3 g nasion kopru włoskiego
— 3 g owoców kolendry

mojenalewki.blox.pl, 26.02.2015

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź ofertę

Często sprawdzane

  • dlatego że — Gdzie postawić przecinek przy dlatego że
  • Murzyn — Czy, kogo i kiedy obraża słowo Murzyn?
  • cabernet — Wymowa w odmianie

Ciekawostki

  • warchoł — Dlaczego należy głosować
  • h — Ile jest w języku polskim wyrazów z samym „h”?
  • ja — O formie mię

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book