croissant

croissant

Definicja

croissant to maślany, chrupiący rogalik z ciasta francuskiego (przez co jest lekki i warstwowy w środku), mający kruchą skórkę, jadany najczęściej rano, zwykle podgrzany, podawany z dżemem lub konfiturą i kawą

Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Ale nie nachyla się, nie szepce, tylko sięga po nóż i smaruje masłem otwarty brzuch ciepłego croissanta.
Trzeba zacząć od początku. Tam, gdzie croissant ostygł już nieco, na samym brzegu, zawiniętym i kruchym.

NKJP: Jacek Dehnel, Rynek w Smyrnie, 2007

— Poproszę croissanta. — Pochyliła się do sprzedawczyni.
Croissant o dwunastej? — zapytał. — Nie czas na coś solidniejszego?
— Zaraz idę na lunch. Przedtem muszę coś zjeść.

NKJP: Grażyna Plebanek, Nielegalne związki, 2011

Gramatyka

rzeczownik rodzaj męskozwierzęcy odmienny

formy w tabelce: 

formy alfabetycznie: croissancie; croissant; croissanta; croissantach; croissantami; croissantem; croissantom; croissantów; croissantowi; croissanty

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź

Często sprawdzane

Ciekawostki

  • iloczas — Samogłoski a saaamogłoski
  • CC — Pochodzenie skrótu CC
  • niedołężny — A dawniej był i dołężny

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book