croissant

croissant

Definicja

croissant to maślany, chrupiący rogalik z ciasta francuskiego (przez co jest lekki i warstwowy w środku), mający kruchą skórkę, jadany najczęściej rano, zwykle podgrzany, podawany z dżemem lub konfiturą i kawą

Poprawna polszczyzna cenne informacje, niespodzianki, haczyki
Wymowa w odmianie

Pełną treść widzą tylko abonenci Dobrego słownika.

Zyskaj dostęp do tej i 2931 pozostałych informacji poprawnościowych.
zamów
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Ale nie nachyla się, nie szepce, tylko sięga po nóż i smaruje masłem otwarty brzuch ciepłego croissanta.
Trzeba zacząć od początku. Tam, gdzie croissant ostygł już nieco, na samym brzegu, zawiniętym i kruchym.

NKJP: Jacek Dehnel, Rynek w Smyrnie, 2007

— Poproszę croissanta. — Pochyliła się do sprzedawczyni.
Croissant o dwunastej? — zapytał. — Nie czas na coś solidniejszego?
— Zaraz idę na lunch. Przedtem muszę coś zjeść.

NKJP: Grażyna Plebanek, Nielegalne związki, 2011

Pozostały pytania, wątpliwości językowe? A może brakuje Ci czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują użytkownicy pełnej wersji Dobrego słownika.
sprawdź pełną ofertę

Często sprawdzane

Ciekawostki

  • pani — Pani jest wyjątkowa
  • słowo — A na blogu
  • MCH — Pochodzenie słowa MCH

Mogą Cię zainteresować również hasła