Definicja
cachaca to typowy brazylijski napój alkoholowy, wysokoprocentowy, uzyskiwany z trzciny cukrowej (fermentacji, a potem destylacji soku trzcinowego), czasem zwany narodową wódką Brazylii; cachaca pita bywa w małych kieliszkach na wódkę, ale przede wszystkim wchodzi w skład drinków (jest podstawowym składnikiem caipirinhi)
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Jest więc modlitwa, śpiewy chóralne i solowe, taniec, jedzenie, popijanie
cachaçy. Od czasu do czasu ktoś składa ofiarę z kury lub gołębia — z żywego ptaka rozdzieranego nad głową.
Olgierd Budrewicz, Piekło w kolorach, 1997, s. 152
Władze kolonialne zakazywały produkcji
cachacy, bo konkurowała z importowaną z Europy grappą. Zmyślni miejscowi wywodzili więc organy władzy w pole, nazywając zabronioną wódkę trzcinową co raz to wymyślniejszymi określeniami.
gazeta-meska.pl, 17.07.15
Do wysokiej szklanki koktajlowej wrzuć cząstki limetki i dokładnie je rozgnieć. Posyp brązowym cukrem, wlej
cachaça. Na koniec dopełnij szklankę drobniutko pokruszonym lodem i zamieszaj.
ugotuj.to, 17.07.15
Gramatyka
rzeczownik rodzaj żeński; odmienny
rzadziej nieodmienny
cachac; cachaç; cachaca; cachacą; cachaça; cachaçą; cachacach; cachaçach; cachacami; cachaçami; cachacę; cachaçę | pokaż wszystkie formy
formy w tabelce:
cachac; cachaç; cachaca; cachacą; cachaça; cachaçą; cachacach; cachaçach; cachacami; cachaçami; cachacę; cachaçę; cachaco; cachaço; cachacom; cachaçom; cachacy; cachaçy; cachasie | zwiń