Definicja
blender to niewielkie, elektryczne urządzenie kuchenne służące do miksowania (zup, koktajli); blender ma zwykle postać albo stojącego urządzenia z podstawą, na której zamontowane jest szklane lub plastikowe naczynie z wirującymi na spodzie nożykami, albo rękojeści zakończonej nożykami, którą wkłada się do dowolnego naczynia z produktami; blender o większej mocy służy również do mielenia warzyw, kruszenia lodu, szatkowania buraków itp.
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Pieczarki opłukać, obrać ze skórki, pokroić, ugotować w małej ilości wody z masłem. Zmiksować
blenderem. Wymieszać z wywarem.
NKJP: Gazeta Poznańska, 2006
Pojęcie „robot kuchenny” stosowane jest dla bardzo wielu typów kuchennych urządzeń. Należą do nich między innymi
blendery (najczęściej używane do miksowania potraw dla małych dzieci), miksery (służące głównie do mieszania składników ciast), roboty kielichowe (niezbędne choćby do przygotowywania koktajli na bazie mleka i owoców) oraz najbardziej zaawansowane — wieloczynnościowe multipleksery.
NKJP: Polska Głos Wielkopolski, 2004
(...) to bogato wyposażony robot składający się z sokowirówki,
blendera i wyciskarki do cytrusów.
NKJP: Polska Głos Wielkopolski, 2006