balsamka

balsamka (roślina)

Definicja

balsamka to roślina pnąca występująca w kilkudziesięciu gatunkach w klimacie tropikalnym, ciepłym i wilgotnym; uprawiana jest balsamka ogórkowata, jej jadalnymi częściami są liście, młode pędy, a przede wszystkim owoce o pofałdowanej skórce, z jednej strony ostro zakończone, mające do 18 cm długości (jada się je zielone, niedojrzałe; są lekko gorzkie, ale bogate w składniki odżywcze)

Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Podczas obróbki kulinarnej można znacznie zredukować gorycz owoców balsamki. Goryczki można też pozbyć się przez blanszowanie. W tym celu pokrojone w plastry owoce wrzucamy na chwilę do wrzącej, osolonej wody i doprowadzamy do zagotowania. Następnie wyciągamy je i hartujemy zimną wodą. Można też plasterki posolić i po 30 minutach odlać wodę, postępując jak podczas przygotowywania ogórków na mizerię.

Dominika Kosecka-Makieła, Działkowiec, listopad 2020, nr 11 (843), s. 45

Gramatyka

rzeczownik rodzaj żeński odmienny

formy w tabelce: 

formy alfabetycznie: balsamce; balsamek; balsamka; balsamką; balsamkach; balsamkami; balsamkę; balsamki; balsamko; balsamkom

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź

Często sprawdzane

Ciekawostki

  • miękki — Maczystowski miękiszon
  • E — Pochodzenie skrótu E
  • innymi słowy — Skąd wzięła się forma słowy

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book