arachid

1. arachid (do jedzenia)

Definicja

arachidy to smaczne, wysokokaloryczne, jasnobrązowe nasiona orzecha ziemnego, wyglądające jak orzeszki, kryjące się w łatwo łamliwej łupinie; spożywa się je na surowo lub po uprażeniu (np. z solą), otrzymuje się z nich masło orzechowe i olej arachidowy używany do produkcji margaryny oraz stosowany w kosmetyce i lecznictwie; arachidem nazywa się też tę łupinę z orzeszkami

Poprawna polszczyzna cenne informacje, niespodzianki, haczyki
O użyciu

Pełną treść widzą tylko abonenci Dobrego słownika.

Zyskaj dostęp do tej i 4143 pozostałych informacji poprawnościowych.
zamów

 1.1. arachid (mączka)

Definicja

arachid to potocznie mączka arachidowa — drobna mączka otrzymywana ze zmielonych i prażonych orzechów arachidowych

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź ofertę

Często sprawdzane

  • radio — Odmiana: słucham dwóch...
  • cabernet — Wymowa w odmianie
  • musli — Czy musli się odmienia?

Ciekawostki

  • SAS — Pochodzenie słowa SAS
  • à la carte — Pochodzenie wyrażenia à la carte
  • Misia — A konfacela?

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book