tabasco

tabasco (sos; znak tow.)

Definicja

tabasco to bardzo ostry sos, wytwarzany z czerwonej papryki o tej samej nazwie, wody, soli i naturalnie destylowanego octu (papryczki miażdży się i miesza z solą, powstały przecier leżakuje w drewnianych beczkach przez 3 lata, potem mieszany jest z octem); podawany do mięs, potraw z roślin strączkowych i wielu innych dań; TABASCO jest znakiem towarowym zarejestrowanym na rzecz McIlhenny Company

Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Dodajemy trochę soli i pieprzu. Miksujemy i sprawdzamy smak. Dosalamy w razie potrzeby. Wkrapiamy ok. 10 kropli tabasco i włączamy na chwilę malakser. Ilość tabasco dostosujcie do tego, jak ostry hummus chcecie uzyskać.

cosdochleba.blogspot.com, 08.2015

Pozostały pytania, wątpliwości językowe? A może brakuje Ci czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują użytkownicy pełnej wersji Dobrego słownika.
sprawdź pełną ofertę

Często sprawdzane

  • ucho — O odmianie
  • Ronaldo — Nieodmienny Cristiano Ronaldo?
  • Kansas — Jeszcze o (nie)odmienności Kansas

Ciekawostki

  • GPS — Pochodzenie nazwy GPS
  • BITNET — Pochodzenie nazwy BITNET
  • koło — Kredowe koło czy zaklęty krąg?

Mogą Cię zainteresować również hasła