sirtuina

sirtuina (enzym)

Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Pozostałe związki o słabszym, ale korzystnym działaniu na sirtuinę występują w warzywach, owocach, przyprawach i orzechach, które aktywują działanie sirtuin w organizmie, dzięki czemu dochodzi do lepszego wykorzystania energii, szybszego spalania tkanki tłuszczowej i ochrony komórek przed procesami starzenia i chorobami.
Do aktywatorów sirtuin należą: gryka, żyto, kapary, seler wraz z nacią; warzywa krzyżowe: kapusta, kalafior, brokuły, brukselka, rzodkiew, rzepa, botwinka, gorczyca, chrzan, rukiew wodna, jarmuż; cykoria, rukola, pietruszka (natka i korzeń), papryczka chili, lubczyk, curry, kurkuma, kakao, kawa, zielona herbata, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, daktyle, orzechy włoskie i pistacje, migdały, owoce: jabłka, gruszki, winogrona, truskawki, jagody, borówki itd.
Nadmierne spożycie tłuszczów i węglowodanów hamuje aktywność sirtuin.

wysokieobcasy.pl, 24.04.2020

Sirtuiny odkryto po raz pierwszy u drożdży Saccharomyces cerevisiae. Dalsze badania doniosły, że są one produkowane przez prawie wszystkie organizmy, począwszy od najbardziej pierwotnych, bezjądrowych Prokaryota — jednokomórkowych archeonów i bakterii, do ssaków. (...) W badaniach in vitro i in vivo dowiedziono, że pewne polifenole, takie jak składnik czerwonego wina, resweratrol (ryc. 1), aktywują sirtuiny podobnie jak niskokaloryczna
dieta (...). Obecnie rozpatruje się możliwość wykorzystania chemicznych regulatorów aktywności sirtuin w terapii chorób związanych z wiekiem.

K. Siedlecka, W. Bogusławski, Sirtuiny — enzymy długowieczności?, „Gerontologia Polska” 13: 2005, nr 3, s. 147

Sirtuiny biorą udział w potranslacyjnej obróbce białek poprzez ich deacylację (najczęściej), poliADP-rybozylację, demalonylację oraz lipoamidację. Dzięki temu sirtuiny mogą wpływać na wiele procesów komórkowych, takich jak metabolizm glukozy oraz lipidów, karcenogeneza, apoptoza, naprawa DNA czy starzenie się komórki. Aktywność wszystkich sirtuin jest zależna od dostępności kofaktora – NAD+.

Z. Frydzińska, A. Owczarek, K. Winiarska, Sirtuiny i ich rola w regulacji metabolizmu, „Postępy Biochemii” 65: 2019, nr 1, s. 31

Ciekawostki
Pochodzenie nazwy Zazwyczaj spodziewamy się w nazwach chemicznych i medycznych elementów greckich bądź łacińskich. Z sirtuinami jest inaczej. Element

Pełną treść widzą tylko abonenci Dobrego słownika.

Zyskaj dostęp do tej i 1406 pozostałych ciekawostek.
zamów
Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź ofertę

Często sprawdzane

  • modlić się — Połączenia składniowe, czyli m.in. o módl się za nas i módl się za nami
  • dżul — Odmiana: dżuli czy dżulów?
  • naigrawać sięNaigrawać się czy naigrywać się

Ciekawostki

  • Osóbka-Morawski — Skąd człon Osóbka, skąd człon Morawski, czyli o pochodzeniu nazwiska
  • miszmasz — Pochodzenie wyrazu miszmasz
  • Bonaparte — Jak nazywał się Napoleon i co się z tym wiązało

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book