pavlova

pavlova (do jedzenia)

Definicja

pavlova to deser na bazie bezy (mający chrupiące zewnętrze, ale miękki i wilgotny środek), na górze wyłożony bitą śmietaną lub kremem (np. z mascarpone, cukru wanilinowego i śmietanki) i udekorowany świeżymy owocami (mogą to być maliny, borówki, truskawki, kiwi, marakuje, figi itd.), bardzo popularny w Australii i Nowej Zelandii

Słownik synonimów tożsame znaczeniowo (zastępcze słowa)
Słownik wyrazów bliskoznacznych podobne znaczeniowo (lepsze odpowiedniki lub zapomniane słowa)
  • torcik bezowy
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Wierzch pavlovy przykryj pozostałym kremem mascarpone, wyrównaj powierzchnię i udekoruj resztą czekolady.

haimangiato.com/pl, 03.04.2020

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź ofertę

Często sprawdzane

  • frytkownica — Frytkownica bez k
  • takiż — Uwaga na błędne użycie takiż
  • rewanż — Odmiana: rewanżów czy rewanży

Ciekawostki

Mogą Cię zainteresować również hasła