pavlova

pavlova (do jedzenia)

Definicja

pavlova to deser na bazie bezy (mający chrupiące zewnętrze, ale miękki i wilgotny środek), na górze wyłożony bitą śmietaną lub kremem (np. z mascarpone, cukru wanilinowego i śmietanki) i udekorowany świeżymy owocami (mogą to być maliny, borówki, truskawki, kiwi, marakuje, figi itd.), bardzo popularny w Australii i Nowej Zelandii

Słownik synonimów tożsame znaczeniowo (zastępcze słowa)
Słownik wyrazów bliskoznacznych podobne znaczeniowo (lepsze odpowiedniki lub zapomniane słowa)
  • torcik bezowy
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Wierzch pavlovy przykryj pozostałym kremem mascarpone, wyrównaj powierzchnię i udekoruj resztą czekolady.

haimangiato.com/pl, 03.04.2020

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź ofertę

Często sprawdzane

  • mimika — Mimika twarzy? I nie tylko...
  • zostać — Jaka jest różnica między stać się kimś a zostać kimś?
  • dom — Poprawność formy domie

Ciekawostki

  • lol — Pochodzenie wyrażenia lol
  • cyrkumfleks — Pochodzenie słowa cyrkumfleks
  • pagon — A dawniej...

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book