napoleonka

napoleonka (ciastko)

Definicja

napoleonka to średniej wysokości ciastko o prostokątnym kształcie, mające górę i dół zrobioną z ciasta francuskiego, a środek ze słodkiego, delikatnego kremu przypominającego budyń (rzadziej z bitej śmietany), z wierzchu posypana zwykle cukrem pudrem; w zależności od regionu Polski napoleonki mogą się nieco różnić, a w niektórych regionach nazywane być (wymiennie lub wyłącznie) kremówkami

Słownik synonimów tożsame znaczeniowo (zastępcze słowa)
Słownik wyrazów bliskoznacznych podobne znaczeniowo (lepsze odpowiedniki lub zapomniane słowa)
  • napoleon
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Od wielu dni chodziły za mną właśnie TE napoleonki. Piekłam je już z różnych przepisów, ale ten jest dla mnie idealny. I budyń, którego nawet jeśli trochę zostanie, to nigdy się nie zmarnuje. Jest taki pyszny.
Napoleonki robiłam już kilka razy. Kiedy nie mam czasu, korzystam po prostu z gotowego ciasta francuskiego i wtedy przygotowanie deseru zajmuje mniej niż godzinę.

whiteplate.com, 14.02.08

Gramatyka

rzeczownik rodzaj żeński odmienny

formy w tabelce: 

formy alfabetycznie: napoleonce; napoleonek; napoleonka; napoleonką; napoleonkach; napoleonkami; napoleonkę; napoleonki; napoleonko; napoleonkom

zgłoś poprawkę
Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź

Często sprawdzane

Ciekawostki

  • Toussaint — Wszyscy święci..., czyli o pochodzeniu
  • obznajomić — Kiedy przestano używać form obznajmić i obznajmić się?
  • Sandomierz — Pochodzenie nazwy Sandomierz

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book