krepel

krepel (do jedzenia)

Definicja

krepel to pączek; słowo regionalne, używane na Górnym Śląsku

Słownik synonimów tożsame znaczeniowo (zastępcze słowa)
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Kawałek wyrośniętego ciasta należy spłaszczyć, a następnie nałożyć łyżeczkę nadzienia i skleić ciasto tak, by podczas smażenia pączki nie rozkleiły się. Tak przygotowane pączki odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne pół godziny. W tym czasie rozgrzewamy smalec w dużym garnku. Teraz wystarczy już smażyć nasze kreple z obu stron aż do uzyskania złocistego koloru. Warto mieć w pogotowiu obranego i pociętego w ćwiartki ziemniaka na wypadek, gdyby smalec zaczął się palić. Wówczas wystarczy dorzucić kawałek ziemniaka.

bonclok.pl, 8.11.2018

Pozostały pytania, wątpliwości językowe? A może brakuje Ci czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują użytkownicy pełnej wersji Dobrego słownika.
sprawdź pełną ofertę

Często sprawdzane

  • zmielićZemleć czy zmielić i o odmianie
  • banjolina — O użyciu słów banjola i banjolina
  • trampekTrampek czy trampka i o kłopotliwej odmianie

Ciekawostki

  • na oścież — O dawnych na ścieżaj, na ścież, na ściężaj, na wściąż
  • nowotwórNowotwory w językoznawstwie
  • niepomierny — A dawniej był i pomierny

Mogą Cię zainteresować również hasła