kefir

kefir

Definicja

kefir to orzeźwiający napój mleczny o jednolitej konsystencji, otrzymywany z pasteryzowanego mleka poddanego fermentacji przez dodanie zakwasu, zawiera około 1% kwasu mlekowego; kefir ma białą barwę oraz smak i zapach od lekko kwaśnego do kwaśnego

Gramatyka

rzeczownik rodzaj męskorzeczowy odmienny

formy alfabetycznie: kefir; kefirach; kefirami; kefirem; kefirom; kefirów; kefirowi; kefiru; kefiry; kefirze

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź

Często sprawdzane

Ciekawostki

  • bąk — Niezwykłe określenia na bąka
  • aferzysta — A co z aferowiczem?
  • hulajnoga — Skąd się wzięła hulajnoga w polszczyźnie?

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book