kapsaicyna

kapsaicyna

Definicja

kapsaicyna to związek chemiczny odpowiedzialny za bardzo ostry smak chili, stosowany m.in. jako dodatek nadający żywności pikantny smak oraz w produkcji gazu pieprzowego

Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Wraz ze wzrostem zawartości kapsaicyny w papryce, rośnie jej pikantność, osiągając najwyższą wartość w odmianie Trinidad Moruga Scorpion, która jest około 40 razy ostrzejsza od klasycznej papryki chili. Czysta kapsaicyna przebija ten wynik 8-krotnie, dzięki czemu w skali SHU (ang. Scoville hotness unit) ustępuje jedynie związkom neurotoksycznym występującym w roślinach trujących.

biotechnologia.pl, 12.07.2013

„Cóż jest trucizną? Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną”. Słowa Paracelsusa doskonale definiują charakter kapsaicyny. Wyniki wielu badań wskazują właśnie na dawkę jako czynnik decydujący o efekcie działania tego alkaloidu. Wiemy już sporo o kapsaicynie, lecz ta wiedza nadal nie stanowi wystarczających fundamentów do szerszego klinicznego jej zastosowania. Wyniki eksperymentów prowadzonych w warunkach laboratoryjnych dają pewne wskazówki, ale nie obrazują do końca działania w środowisku ludzkiego organizmu.

Tomasz Pieńko, Kapsaicyna — właściwości, zastosowania i perspektywy, 28.02.2013, biuletynfarmacji.wum.edu.pl

Pozostały pytania, wątpliwości językowe? A może brakuje Ci czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują użytkownicy pełnej wersji Dobrego słownika.
sprawdź pełną ofertę

Często sprawdzane

Ciekawostki

Mogą Cię zainteresować również hasła