hokkaido

hokkaido (dynia)

Definicja

hokkaido to odmiana dyni o niewielkim rozmiarze (waży 1–2 kilogramy), jadalnej, intensywnie pomarańczowej skórce i słodkawym smaku, pochodząca z Japonii, ale dziś uprawiana w wielu krajach świata (m.in. w USA, Chile, państwach Europy Zachodniej)

Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Faszerowana dynia prezentuje się ładnie i łatwo ją zrobić. W tym przypadku najlepiej sprawdza się hokkaido — niewielka, szybko się piecze i ma jadalną skórkę. Mięso wybierzcie swoje ulubione, ryż możecie zastąpić kaszą, np. jęczmienną, a zamiast pistacji mogą być posiekane migdały albo inne orzechy.

praktykulinarni.com, 02.09.2019

To, jak obrać dynię i czy w ogóle należy ją obierać, zależy od gatunku dyni. Wielkie dynie o twardej skórze należy obierać, dyni z gatunku Hokkaido nie trzeba, ponieważ jej skóra jest miękka i delikatna.

olgasmile.com, dostęp 21.10.2020

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź ofertę

Często sprawdzane

Ciekawostki

Mogą Cię zainteresować również hasła

zapisz się na newsletter