gęsina

gęsina (do jedzenia)

Definicja

gęsina to mięso z gęsi, czerwone i dość tłuste, ale smaczne i pożywne, wykorzystuje się je do pieczenia, duszenia lub robienia pasztetów; gęsina jest szczególnie popularna w kuchni środkowoeuropejskiej i francuskiej, w Polsce związana jest z tradycyjnymi potrawami serwowanymi w listopadzie

Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Na rynku krajowym nieznana szerzej pozostaje biała gęś kołudzka. Polacy niechętnie porzucają kurczaki czy wieprzowinę dla gęsiny. Dla jednych jest za droga, dla innych za tłusta, jeszcze inni uważają, że trudno ją przyrządzić.

Jarosław Machowiak, Forbes, 12/2013, s. 158

Gramatyka

rzeczownik rodzaj żeński odmienny

formy w tabelce: 

formy alfabetycznie: gęsin; gęsina; gęsiną; gęsinach; gęsinami; gęsinę; gęsinie; gęsino; gęsinom; gęsiny

zgłoś poprawkę
Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź

Często sprawdzane

Ciekawostki

  • cyfra arabska — Może faktycznie są trochę indyjskie
  • dyktando — Co ty, gżegżółka, wiesz o dyktandach...
  • ciarach — Wyzwisko uniwersalne

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book