cydr

cydr

Definicja

cydr to orzeźwiający napój alkoholowy wytwarzany z soku jabłkowego; cydr tradycyjny ma kwaskowaty, lekko cierpki smak, cydr przemysłowy ma smak bardziej delikatny i słodki z intensywnie jabłkowym aromatem

Słownik synonimów tożsame znaczeniowo (zastępcze słowa)
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Cydr należy podawać schłodzony, najlepiej z lodówki. Można go pić samodzielnie, ale pasuje również do wielu dań w zależności od gatunku. Cydry francuskie najlepiej podawać do naleśników i serów, natomiast hiszpańskie świetnie sprawdzą się z rybami. Do deserów idealnie pasować będą słodkie odmiany cydru. Smak tego trunku można dowolnie wzbogacać, dodając do niego różnego rodzaju dodatki, np. owoce sezonowe.

finanse.wp.pl, 06.07.15

Gramatyka

rzeczownik rodzaj męskorzeczowy odmienny

formy w tabelce: 

formy alfabetycznie: cydr; cydrach; cydrami; cydrem; cydrom; cydrów; cydrowi; cydru; cydry; cydrze

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź

Często sprawdzane

Ciekawostki

  • Ursus — Ursus, a właściwie Czechowice
  • racica — O gwarowej formie rać
  • kosmetolog — Kto upiększał twarz Zofii Nałkowskiej?

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book