cydr

cydr

Definicja

cydr to orzeźwiający napój alkoholowy wytwarzany z soku jabłkowego; cydr tradycyjny ma kwaskowaty, lekko cierpki smak, cydr przemysłowy ma smak bardziej delikatny i słodki z intensywnie jabłkowym aromatem

Słownik synonimów tożsame znaczeniowo (zastępcze słowa)
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Cydr należy podawać schłodzony, najlepiej z lodówki. Można go pić samodzielnie, ale pasuje również do wielu dań w zależności od gatunku. Cydry francuskie najlepiej podawać do naleśników i serów, natomiast hiszpańskie świetnie sprawdzą się z rybami. Do deserów idealnie pasować będą słodkie odmiany cydru. Smak tego trunku można dowolnie wzbogacać, dodając do niego różnego rodzaju dodatki, np. owoce sezonowe.

finanse.wp.pl, 06.07.15

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź ofertę

Często sprawdzane

  • spytać — Łączliwość: spytać mamę czy spytać mamy?
  • Ariowie — Jak nazwać mężczyznę lub kobietę z ludu Ariów
  • kicz — Odmiana: kiczy czy kiczów?

Ciekawostki

  • doula — Pochodzenie wyrazu doula
  • frappé — Frappé w sądzie
  • świekra — Jak się ma świekra do teściowej

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book