cydr

cydr

Definicja

cydr to orzeźwiający napój alkoholowy wytwarzany z soku jabłkowego; cydr tradycyjny ma kwaskowaty, lekko cierpki smak, cydr przemysłowy ma smak bardziej delikatny i słodki z intensywnie jabłkowym aromatem

Słownik synonimów tożsame znaczeniowo (zastępcze słowa)
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Cydr należy podawać schłodzony, najlepiej z lodówki. Można go pić samodzielnie, ale pasuje również do wielu dań w zależności od gatunku. Cydry francuskie najlepiej podawać do naleśników i serów, natomiast hiszpańskie świetnie sprawdzą się z rybami. Do deserów idealnie pasować będą słodkie odmiany cydru. Smak tego trunku można dowolnie wzbogacać, dodając do niego różnego rodzaju dodatki, np. owoce sezonowe.

finanse.wp.pl, 06.07.15

Pozostały pytania, wątpliwości językowe? A może brakuje Ci czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują użytkownicy pełnej wersji Dobrego słownika.
sprawdź pełną ofertę

Często sprawdzane

  • dżul — Odmiana: dżuli czy dżulów?
  • kondom — Odmiana: kondoma czy kondomu, kondona czy kondonu
  • przeciec — O formach czasu przyszłego

Ciekawostki

Mogą Cię zainteresować również hasła