Definicja
UHT to momentalna sterylizacja mleka, polegająca na ogrzewaniu przepływającego mleka w temperaturze 130–150°C przez kilka sekund i szybkim schłodzeniu do około 20°C, co zabija florę bakteryjną bez zmiany walorów smakowych
UHT to momentalna sterylizacja mleka, polegająca na ogrzewaniu przepływającego mleka w temperaturze 130–150°C przez kilka sekund i szybkim schłodzeniu do około 20°C, co zabija florę bakteryjną bez zmiany walorów smakowych
Danuta Kołożyn-Krajewska, Tadeusz Sikora, Towaroznawstwo żywności, 2004, s. 44
rzeczownik rodzaj nijaki nieodmienny
formy: UHT
jako UHT określa się także mleko poddane temu procesowi sterylizacji
Danuta Kołożyn-Krajewska, Tadeusz Sikora, Towaroznawstwo żywności, 2004, s. 44
przymiotnik niestopniowalny
formy: UHT