Aperol

Aperol (alkohol)

Definicja

Aperol to włoski, jasnoczerwony napój alkoholowy, wytwarzany z wyciągu kilkunastu ziół, gorzkiej pomarańczy, rabarbaru, mający charakterystyczny słodko-gorzki smak, popularny jako aperitif i składnik drinka Aperol Spritz (połączenie trzech porcji prosecco, dwóch porcji Aperolu i jednej porcji wody gazowanej; podawany na kostkach lodu)

Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
O Aperolu zrobiło się ostatnio głośno za sprawą influencerek, które chciały darmowego jedzenia w zamian za fotorelację na swoim Instagramie. Jedna z nich oferowała swoje usługi promocyjne za „wielką dolewkę” tego drinka. „Wpadam do Sopotu na Open’era z chłopakiem i chciałabym w waszym świetnym miejscu zjeść śniadanie i pić do woli Aperol Spritz” — napisała w wiadomości prywatnej do restauratora. Ten odmówił i ją wyśmiał.

natemat.pl, 9.08.2019

Gramatyka

rzeczownik rodzaj męskorzeczowy odmienny

formy w tabelce: 

formy alfabetycznie: Aperol; Aperolach; Aperolami; Aperole; Aperolem; Aperoli; Aperolom; Aperolowi; Aperolu

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź

Często sprawdzane

Ciekawostki

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book