tłuszcz

tłuszcz

Definicja

tłuszcze to organiczne związki chemiczne, zawierające węgiel, wodór i tlen, nierozpuszczające się w wodzie, stanowiące ważny składnik błon komórkowych, błon otoczki jądrowej, mitochondriów, chloroplastów, będące cennym materiałem zapasowym (wykorzystywanym jako wartościowe źródło energii); ze względu na pochodzenie dzielą się na roślinne i zwierzęce

Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Tłuszcze stanowią dla organizmów wartościowe zapasowe źródło energii, a u wielu zwierząt pełną także rolę termoizolacyjną.

Teraz biologia, cz. 1, red. Waldemar Lewiński, 2013

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź ofertę

Często sprawdzane

  • projekt — Łączliwość składniowa
  • helikopter — Co lepsze: helikopter czy śmigłowiec?
  • papież — Jak się witają papieże

Ciekawostki

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book