pakczoj

pakczoj (kapusta)

Definicja

pakczoj to podgatunek kapusty właściwej, roślina dwuletnia o grubym kłączu, nietworząca okrągłej główki, mająca grube łodygi i ciemnozielone, pomarszczone liście, dostarczająca wielu wartości odżywczych (spożywana zarówno na surowo, jak i gotowana czy smażona); z jej nasion wytłacza się olej jadalny

Poprawna polszczyzna cenne informacje, niespodzianki, haczyki
Chińskie, a zdrowe Amerykanie zapisują zwykle bok choy, Brytyjczycy pak choi lub pok choi. Spotyka się też różne warianty mieszane, np. pak choy. Zapisy te wynikają głównie z różnic w

Pełną treść widzą tylko abonenci Dobrego słownika.

Zyskaj dostęp do tej i 4625 pozostałych informacji poprawnościowych.
zamów
Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź ofertę

Często sprawdzane

  • stajnia — Odmiana: tych stajen a tych stajni
  • zawziąć się — Częste błędy w odmianie zawziąć się
  • zwłaszcza — Interpunkcja: zwłaszcza że a przecinek

Ciekawostki

  • Aleman — Etymologia nazwy Alemanowie
  • Misia — A konfacela?
  • à la carte — Pochodzenie wyrażenia à la carte

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book