pakczoj

pakczoj (kapusta)

Definicja

pakczoj to podgatunek kapusty właściwej, roślina dwuletnia o grubym kłączu, nietworząca okrągłej główki, mająca grube łodygi i ciemnozielone, pomarszczone liście, dostarczająca wielu wartości odżywczych (spożywana zarówno na surowo, jak i gotowana czy smażona); z jej nasion wytłacza się olej jadalny

Gramatyka

rzeczownik rodzaj męskorzeczowy odmienny

formy w tabelce: 

formy alfabetycznie: pakczoj; pakczoja; pakczojach; pakczojami; pakczoje; pakczojem; pakczojom; pakczojów; pakczojowi; pakczoju

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź

Często sprawdzane

Ciekawostki

  • lutnia — Przy dźwiękach kilku lut...
  • ćwok — Mrożkowski ćwąg
  • MCH — Pochodzenie słowa MCH

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book