karkówka

karkówka

Definicja

karkówka to mięso z karku wieprzowego, charakteryzuje się różowym kolorem oraz naturalnym zapachem, popularne w kuchni, a także na grilla

Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Z karkówki można przygotować tysiące pysznych dań — można ją smażyć, grillować oraz piec. Karkówka przyrządzona ze sprawdzonego przepisu jest miękka i soczysta. Pieczona karkówka może być z czosnkiem, majerankiem i jabłkami. Karkówka na grillu najlepiej smakuje z soczystą surówką. Z karkówki można także przygotować pyszne bitki lub gulasz.

mniammniam.com, 07.05.14

Gramatyka

rzeczownik rodzaj żeński odmienny

formy w tabelce: 

formy alfabetycznie: karkówce; karkówek; karkówka; karkówką; karkówkach; karkówkami; karkówkę; karkówki; karkówko; karkówkom

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź

Często sprawdzane

Ciekawostki

  • miękki — Maczystowski miękiszon
  • powstaniec — A kiedyś był (ten) powstańca
  • JezuJezus to przekleństwo

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book