blanszować

blanszować (np. kalafior)

Definicja

jeśli ktoś blanszuje warzywa lub owoce, zwłaszcza te delikatne, to poddaje je obróbce cieplnej w taki sposób, że zanurza je na krótko we wrzącej wodzie lub gorącej parze wodnej, a następnie na tyle samo czasu w zimnej wodzie, dzięki czemu przestają być surowe, zachowują smak, wartości odżywcze, twardość, a przy tym te mające skórkę dają się bardzo łatwo obrać; blanszowanie służy też warzywom i owocom, które mają być zamrożone

Słownik wyrazów bliskoznacznych podobne znaczeniowo (lepsze odpowiedniki lub zapomniane słowa)
  • podgotowywać
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Blanszować możesz w zasadzie wszystko — zaczynając od warzyw i owoców, a kończąc na mięsie i rybach. Niektórzy blanszują także ziemniaki (przed usmażeniem ich w głębokim oleju), ryż (w mleku, w celu pozbycia są nadmiaru tzw. krochmalu) oraz kości (by pozbyć się nieczystości zwanych zawiesiną, które podczas długiego gotowania pojawiają się na powierzchni wody).

karolina-wojciga.smaczneblogi.pl, 16.09.2016

Gramatyka

czasownik aspekt niedokonany przechodni

formy alfabetycznie: blanszować; blanszował; blanszowała; blanszowałaby; blanszowałabym; blanszowałabyś; blanszowałam; blanszowałaś; blanszowałby; blanszowałbym; blanszowałbyś; blanszowałem | pokaż wszystkie formy

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź

Często sprawdzane

Ciekawostki

  • Cruijff — Jak Cruijff został Cruyffem
  • mafia — Mafii w Polsce nie było, gdyż...
  • bimaBima, czyli almemor

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book