strudel

strudel (do jedzenia)

Definicja

strudel to wyrób cukierniczy: bardzo cienkie, fantazyjnie pozwijane ciasto przekładane masą jabłkową, bakaliami itp., często podawane na ciepło

Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Do głównych atrakcji ma należeć konkurs na sernik wiedeński, degustacja największego strudla, wiedeńskich tortów i włoskich win.

NKJP: Dziennik Polski, 1999

Strudel z tego przepisu jest pyszny. Cała tajemnica w jego przygotowaniu polega na rozwałkowaniu (rozciągnięciu) ciasta tak cienko, jak to jest tylko możliwe. Mówi się, że ciasto powinno być tak cienkie, żeby można było czytać leżącą pod nim gazetę;).

domowe-wypieki.pl, 02.07.15

Ciekawostki
Pochodzenie wyrazu strudel Nie ma tu niespodzianki. Kojarzony z Wiedniem przysmak pochodzi od niemieckiego wyrazu
Gramatyka

rzeczownik rodzaj męskorzeczowy odmienny

formy alfabetycznie: strudel; strudla; strudlach; strudlami; strudle; strudlem; strudli; strudlom; strudlowi; strudlu

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź

Często sprawdzane

Ciekawostki

  • Rej — Polacy nie gęsi
  • Budziszyn — Pochodzenie nazwy Budziszyn
  • cyrkumfleks — Pochodzenie słowa cyrkumfleks

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book